Blog


Vuilniszak als prefrontale cortex


Weer terug van vakantie wil ik even terugkomen op een berichtje dat tijdens mijn vakantie steeds weer opdook in de sociale media. Namelijk het bericht dat pubers best in staat zijn om hun kamer op te ruimen. Nadat er in de Volkskrant van 24-08-2012 een bericht stond met de titel: “Puberbrein is best in staat tot kamer opruimen” verkeerden veel twitterende ouders en andere opvoeders in juichstemming.

Gelukkig, mijn puber kan dus best zijn kamer opruimen. Maar helaas, verderop in het artikel staat dat pubers hier wel toe in staat zijn, maar dan moeten ze het wél zelf willen en gemotiveerd zijn, anders lukt het niet om die prefrontale cortex toch in te schakelen.

Veel vragen van puberouders gaan vaak wel over het opruimen van de slaapkamer. Als ouder heeft u een aantal mogelijkheden.

De eerste is het moeilijkst van allemaal en heet loslaten. Trek de slaapkamerdeur van uw puber achter u dicht en laat het los. Als uw puber in een zwijnenstal wil leven moet hij of zij dat zelf weten. Zolang u de ongediertebestrijdingsdienst nog niet nodig heeft, laat u de puberslaapkamer voor wat het is.

De tweede mogelijkheid is dat u zelf gaat opruimen en schoonmaken. Denk er dan wel even aan dat u die lievelingsspijkerbroek onder het bed wegvist en in de wasmachine stopt, want die wil uw puber morgen graag weer schoon aantrekken!

Of is er nog een derde mogelijkheid, een tussenweg? Zeker is die er. Allereerst is het van belang dat het opruimen van de kamer lonend moet zijn. Dus als uw puber schone was wil, zullen ze die toch echt eerst moeten verzamelen van hun kamer.

Verder kun je als ouders die prefrontale cortex een beetje op gang helpen met het plannen van het opruimen van de kamer. Want daar heeft een puber echt geen verstand van. Wanneer moet je kamer nu echt opgeruimd worden? En waar begin je dan? Mijn moeder had hiervoor een hele goede methode. Als zij vond dat mijn kamer écht richting zwijnenstal ging, pakte zij een vuilniszak en stopte daar alles in wat ze tegen kwam. Vuile was, schoolboeken, etensresten, alles. Ik was dan allerlei dingen kwijt en moest dan toch echt gestructureerd aan de slag. Een voor een pakte ik alles uit de vuilniszak en zorgde dat het weer op de goede plek / wasmand / prullenbak terecht kwam.

En de beloning? Als ik alles had opgeruimd, kreeg ik van mijn moeder een heerlijk verschoond bed!

 

Henrike Hofstede, september 2012

Geschreven door De Puberpedagogen op 13 september 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

1 reactie

  1. Denk dat ik zelf nog puber ben, nog meer dan mijn dochter. 😉

  2. Gea schreef op 13 september 2012 om 10:53

Laat een reactie achter