Blog


Hoe overleef ik de brugklas?


Hoe overleef ik de brugklas?

Een brandende vraag voor veel leerlingen uit groep 8.

Afgelopen woensdag mocht ik een voorlichting over dit onderwerp verzorgen bij een meidengroep in Utrecht. Vijftien meiden kwamen vol verwachting naar deze middag. Want de meiden hadden veel vragen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld wat er allemaal verandert als je naar de brugklas gaat. Maar ook hoe je nieuwe vrienden maakt en hoe je indruk kunt maken op je nieuwe, onbekende klasgenoten. Ook wilden de meiden weten hoe je populair kunt worden. Veel vragen en uiteindelijk bleek dat een vraag het allerbelangrijkste was, namelijk; “Wat neem je mee naar de brugklas?” Het antwoord hierop bleek de kern te zijn om de meiden voldoende vertrouwen te geven om deze nieuwe fase in hun leven met vertrouwen tegemoet te gaan. Wat het antwoord was op deze vraag? Dat ga ik hier niet verklappen, maar kunnen kinderen zelf ontdekken in onze brugklastraining.

In onze training van 8->1, met een goed gevoel naar de brugklas willen wij kinderen een steuntje in de rug geven in het maken van de overstap naar het voortgezet onderwijs. In een viertal middagen wordt met de 8e groepers mentale en fysieke weerbaarheid besproken en geoefend. De ouders worden in een aparte bijeenkomst uitgenodigd om te horen wat hun kind geleerd heeft. Daarnaast krijgen ze informatie over de ontwikkeling van pubers en de manier van omgaan die daarbij past.

Aan het eind van de middag in Utrecht ging ik met een blij gevoel naar huis. Wat was het leuk om met deze meiden te praten over hun verwachtingen van de brugklas. Terwijl de een zich druk maakte over populair zijn en make-up, waren anderen erg onzeker en bang om “er niet bij te horen”. Het was leuk om aan het eind van de middag te horen dat een aantal meiden meer vertrouwen hadden gekregen.

 

Henrike Hofstede

Geschreven door De Puberpedagogen op 11 oktober 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

1 reactie

  1. waarom ga je dat niet bij eeen school doen capele buikslotermeerschool piramide wesspennets en nog veel meeer????????????

  2. lola schreef op 9 maart 2013 om 11:42

Laat een reactie achter