Blog


Cursus communiceren met kinderen


Vanuit een samenwerking tussen het CJG, Mathil en De Puberpedagogen zijn er in april en mei vier bijeenkomsten gehouden over het thema: ‘Communiceren met kinderen’. Communicatie is de basis van omgaan met elkaar, praten met en luisteren naar kinderen is wezenlijk in de ontwikkeling van ouders en kinderen.

Wat is écht communiceren, wat komt daarbij kijken? Wat kun je beter wel en wat kun je beter niet doen als je echt contact wilt maken met kinderen of met dwarse pubers? Met deze vragen hebben we alledaagse situaties van de deelnemers besproken. Door samen van gedachten te wisselen kregen de deelnemers tips van elkaar waar ze in hun eigen situatie nog niet zo gauw aan gedacht hadden. Communicatie bestaat voor 50% uit luisteren, da’s best veel. Hoe luister je naar je kind, luister je eigenlijk überhaupt wel als je boos bent op een lastige puber? Welke rol speelt leeftijd en ontwikkeling? Wat helpt je om goed te luisteren en hoe maak je het voor een kind fijn om met jou in gesprek te gaan? We hebben aan de hand van een stukje theorie de praktijk in beeld gebracht en met elkaar geoefend. De groep was al snel met elkaar vertrouwd en dit heeft de onderwerpen die we besproken hebben behoorlijk diepgang kunnen geven.

Dorothé Oppelaar

 

Een paar reacties van de deelnemers:

Het is een leerzame en gezellige cursus. Ik heb veel praktische tips gekregen die ik thuis kan toepassen.

 

ik vond het een leerzame cursus/training. Dit vooral doordat je ervaringen kan delen met andere ouders.  Daarnaast vond ik het heel prettig hoe Dorothé zich opstelde; een professional die zowel vakinhoudelijk en praktijk goed kon combineren.

 

 

Ik vond de bijeenkomsten heel leerzaam, leuk en ontspannen. Ik kwam er achter dat praten met kinderen, ook als ze al groter zijn, toch andere technieken vraagt dan volwassen. Leuk was dat er veel ruimte was voor eigen voorbeelden en vragen. De leiding was deskundig en prettig, en ook adviezen van andere ouders goed bruikbaar. En vooral was het gezellig!

 

Geschreven door De Puberpedagogen op 28 juni 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter