Blog


Bangalijsten, een mooie kans om te praten over seks


Er was de afgelopen week iets heel bijzonders aan de hand. Hoewel het geven van seksuele voorlichting nog steeds lastig is voor veel ouders, werd er de afgelopen week veel gesproken over seks door ouders, maar vooral ook door de media.

Waarom? Er dook een nieuw fenomeen op in de media; de bangalijsten. Eerst wilde iedereen weten wat een bangalijst precies inhield. Later werd er genoemd dat een meisje zelfmoord had gepleegd omdat ze op een bangalijst zou hebben gestaan. Dit laatste is overigens tot op heden niet bevestigd. Ook werden meisjes (en hun ouders) opgeroepen om naar de politie te gaan als ze op zo’n lijst stonden. De politie heeft deze oproep later ingetrokken.

Naar aanleiding van deze mediahype vragen veel ouders zich af hoe zij met een dergelijk fenomeen om moeten gaan. Meegaan in de hype en je puber waarschuwen voor deze lijsten? Of moet je als ouder misschien eerst een stapje terug doen en je puber vertellen wat voor jou belangrijk is als het gaat om seks?

Laat ik voorop stellen dat je als ouder vooral actie moet ondernemen wanneer je puber op een bangalijst staat. Dit kan variƫren van het voeren van een gesprek op school of toch de stap zetten naar de politie. Voor meer informatie verwijs ik naar de site www.meldknop.nl

Ik denk dat de hype rondom de bangalijsten een prima moment is om met je puber in gesprek te gaan over seks. Dit geldt zowel voor je tienerdochter als je tienerzoon. Het fenomeen van lijsten rondom seks is niets nieuws. Ook vroeger waren er al lijstjes van meisjes die makkelijk te porren waren voor seks. “Als een jongen 10 meisjes gehad heeft is hij stoer, als een meisje 10 jongens gehad heeft is ze een hoer”, is een uitspraak die al heel wat jaren meegaat. Je kunt met je puber deze uitspraak bespreken en nagaan welke waarden jullie allebei belangrijk vinden als het gaat om respect voor elkaar en respect voor de verschillen tussen man en vrouw.

Wat geef je je puber mee? Het is heel belangrijk om met je zoon of dochter te bespreken wat je eigen normen en waarden zijn met betrekking tot seksualiteit. Je puber zal misschien andere keuzes maken, maar het is van groot belang om hen te laten weten hoe jij denkt over seks. Vooral omdat je puber via de multimediale wereld kennis maakt met seks op manieren waar normen en waarden veelal buiten beschouwing blijven. Sterker nog, in deze wereld gaat het over hoeren en sletjes, gangbangs en ontelbare varianten op deze woorden.

Het is je taak als opvoeder om naast deze vertekende, ’technische’ benadering van seks de realiteit weer te geven. Hierbij gaat het om zaken als emoties, wensen en grenzen. Vertel je puber welke gevoelens en emoties seks bij je los kunnen maken en hoe je kenbaar kunt maken wat je wel en niet wilt. Leer je puber om een eventuele partner met respect te behandelen.

In de media zullen er altijd hypes ontstaan rondom seks, maar wanneer je met je zoon of dochter in gesprek gaat, weet het in elk geval dat seks meer omvat dan bangalijsten en filmpjes op internet.

Henrike Hofstede, 2 april 2012

 

Geschreven door De Puberpedagogen op 4 april 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter