Blog


Overlast en communicatie

Geschreven door De Puberpedagogen op 26 februari 2013 in de categorie(ën) Geen categorie

Overlast in de buurt?…                Communiceer met pubers! Ja je zult er maar last van hebben: hangende pubers in je buurt, overlast veroorzakende jongeren waar kinderen en ouderen liever met een boogje omheen gaan. Zo kwamen we in contact met het buurtwerk en een vraag of we hierin iets konden betekenen: Lees meer…

Verwennen, minder is meer….

Geschreven door De Puberpedagogen op 6 december 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Verwennen: minder is meer! In deze maand van gezelligheid en verwennen wil ik eens ingaan op verwennen. Traditioneel geldt december als verwen- en gezelligheidsmaand. Pakjesavond, de spanning van het aanbellen, warme chocolademelk en rake gedichten en surprises met Sinterklaas. Leuk om de mensen om wie je geeft eens te verwennen. Lees meer…

Zakgeld = leergeld

Geschreven door De Puberpedagogen op 11 oktober 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Geld hebben is leuk, dat geldt eigenlijk voor iedereen, of je nou oud bent of jong. Het geeft een gevoel van onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Geld uitgeven is ook leuk, want als je zelf bepaalt waar jij je geld aan besteedt krijgt dat gevoel van onafhankelijkheid en zelfstandigheid handen en voeten. Lees meer…

Hoe overleef ik de brugklas?

Geschreven door De Puberpedagogen op 11 oktober 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Hoe overleef ik de brugklas? Een brandende vraag voor veel leerlingen uit groep 8. Afgelopen woensdag mocht ik een voorlichting over dit onderwerp verzorgen bij een meidengroep in Utrecht. Vijftien meiden kwamen vol verwachting naar deze middag. Want de meiden hadden veel vragen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld wat er allemaal Lees meer…

Vuilniszak als prefrontale cortex

Geschreven door De Puberpedagogen op 13 september 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Weer terug van vakantie wil ik even terugkomen op een berichtje dat tijdens mijn vakantie steeds weer opdook in de sociale media. Namelijk het bericht dat pubers best in staat zijn om hun kamer op te ruimen. Nadat er in de Volkskrant van 24-08-2012 een bericht stond met de titel: Lees meer…

Pubers en geld

Geschreven door De Puberpedagogen op 22 juli 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Pubers en Geld! Geld hebben is een leuk gevoel. Geld (véél geld)  uitgeven ook, want dan koop je iets wat jij zelf graag wilt hebben. Dat geeft een gevoel dat je zelf bepaalt wat je doet. En zelf bepalen wat je doet zul je steeds meer gaan doen naarmate je Lees meer…

Cursus communiceren met kinderen

Geschreven door De Puberpedagogen op 28 juni 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Vanuit een samenwerking tussen het CJG, Mathil en De Puberpedagogen zijn er in april en mei vier bijeenkomsten gehouden over het thema: ‘Communiceren met kinderen’. Communicatie is de basis van omgaan met elkaar, praten met en luisteren naar kinderen is wezenlijk in de ontwikkeling van ouders en kinderen. Wat is écht communiceren, wat Lees meer…

Bangalijsten, een mooie kans om te praten over seks

Geschreven door De Puberpedagogen op 4 april 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Er was de afgelopen week iets heel bijzonders aan de hand. Hoewel het geven van seksuele voorlichting nog steeds lastig is voor veel ouders, werd er de afgelopen week veel gesproken over seks door ouders, maar vooral ook door de media. Waarom? Er dook een nieuw fenomeen op in de Lees meer…

Alcohol

Geschreven door De Puberpedagogen op 4 april 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

De laatste maand wordt er vanuit diverse invalshoeken gediscussieerd over jongeren en alcohol. Op TV bij ‘de vijfde dag’ op 9 maart een debat waarin een zorgverzekeraar, een arts en een horecaeigenaar het tegen elkaar opnemen. Waar gaat het om? Jongeren, soms nog basisschoolleeftijd, worden op de spoedeisende hulp gebracht Lees meer…

Van acht naar één. Voor een soepele overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs.

Geschreven door De Puberpedagogen op 4 april 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Stel je voor: je bent 12 jaar en je gaat na de grote vakantie naar de middelbare school. Je zit nu op een school met 150 leerlingen op 350 meter van huis. Je hebt met vallen en opstaan je plekje gevonden tussen je klasgenoten. Het was niet altijd gemakkelijk; je Lees meer…