Blog


Alcohol


De laatste maand wordt er vanuit diverse invalshoeken gediscussieerd over jongeren en alcohol. Op TV bij ‘de vijfde dag’ op 9 maart een debat waarin een zorgverzekeraar, een arts en een horecaeigenaar het tegen elkaar opnemen.

Waar gaat het om?

Jongeren, soms nog basisschoolleeftijd, worden op de spoedeisende hulp gebracht onder invloed van alcohol. Teveel alcohol, véél teveel alcohol. Wat opvalt in de discussie is, dat er naar oplossingen wordt gezocht in de vorm van regels richting de horeca en de supermarkten. Regels richting ziekenhuizen en zorgverzekeraars die onderling tot een afspraak moeten komen rond de kosten die deze dronken jongeren met zich meebrengen.

Waarom drinken jongeren zich lam?

Pubers gaan op ontdekking, ze verleggen hun grenzen, ze zijn in ontwikkeling richting volwassenheid. Daar hoort bij dat ze grenzen overgaan. Met elkaar versterken ze onderling de drang om te weten te komen hoe het is waar volwassenen mee bezig zijn. Een heel natuurlijk proces, het laat zien dat ze gezond puber zijn.

Hoe komt het dat ze doorslaan?

Waar we rekening mee moeten houden is dat de ontwikkeling van de hersenen van de pubers een reactie vertoont van : eerst doen en dan denken. De rijping van het voorste deel van hun hersenen (de frontaalkwab) is nog niet klaar. Onder invloed van elkaar doen ze dingen waarvan ze later zelf heel goed beseffen dat het stom was.

Wat kunnen volwassenen doen?

Heel veel!!

In de Stentor van 27 februari 2012:

Jongeren zijn minder gaan drinken!

De daling is maar liefst 33%, van 50%naar 17%. Dus vergeleken met een vorige meting waarin 50% van de 12-16 jarigen alcohol dronken, is dat nu (nog altijd teveel) maar 17%. Oorzaak: hun ouders zeiden hen dat ze het niet goed vonden dat ze alcohol namen.

Hieruit blijkt maar weer eens hoe groot de invloed van ouders is op pubers. Want hoewel de kring van invloedrijke personen zich verplaatst naar de peers, naar de leeftijdsgenoten, toch zijn en blijven ouders de belangrijkste voorbeelden.

Dus ouders: wees de frontaalkwab van je kind. Het bewijst zich en je kind is je (misschien pas later!!) dankbaar.

Wat mij betreft verleggen we de discussie van economische schade naar betrokkenheid!

 

Dorothé Oppelaar

Geschreven door De Puberpedagogen op 4 april 2012 in de categorie(ën) Geen categorie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter